Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους της αποτελεί μια «ζαριά» και σημείωσε ότι αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν όχι θα προκληθεί «μεγάλη αναστάτωση».

«Αν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική ένδειξη για τους ανθρώπους. Αν αυτό αποτύχει θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση!|, σημείωσε ο Ζέλικ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικώς πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20.

«Για μένα αυτό μοιάζει με ζαριά», σημείωσε.«Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί το ερώτημα, δεν έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος», όμως «αναμφιβόλως αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές σε μια στιγμή που, όπως πιστεύω, οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η συμφωνία της ευρωζώνης και τα μέτρα που θα λάμβανε θα συνέβαλαν να διαλυθεί ένα μέρος αυτής της αβεβαιότητας», υπογράμμισε.

Ο Ζέλικ τόνισε εξάλλου ότι οι Έλληνες θα έκαναν λάθος να ψηφίσουν «όχι». «Θα υπάρξουν συζητήσεις για να διαπιστωθεί αν η μείωση (του χρέους της χώρας) είναι αρκετά σημαντική, αλλά αυτή προσφέρει σίγουρα πολύ καλύτερες πιθανότητες στην Ελλάδα», κατέληξε.