Να περιληφθεί διάταξη για το ανώτατο όριο της συμβολής της κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ταμείο στήριξης της Ελλάδας πέτυχε η Σλοβακία.

Η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντιτσόβα τόνισε σήμερα, μιλώντας στο δημόσιο σλοβακικό ραδιοσταθμό πως η Σλοβακία είναι η μοναδική χώρα που πέτυχε εξαίρεση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Η διάταξη αυτή αφορά το σχέδιο δημόσιας αρωγής 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως το 2014, που συνοδεύεται από εγγυήσεις 30 δισεκατομμυρίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς αυτούς τους ιδιώτες πιστωτές.

«Η Σλοβακία απολαμβάνει μιας εξαίρεσης και θα συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα αποκλειστικά μέσα στα όρια που συμφωνήθηκαν προηγουμένως και όχι πέραν αυτών», διευκρίνισε η Ραντιτσόβα.

«Είπαμε ξεκάθαρα ότι έχουμε τα όριά μας και τις προϋποθέσεις μας και δεν θα προχωρήσουμε πέραν αυτών των ορίων», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Η Σλοβακία, η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2009, αρνήθηκε να υποστηρίξει το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, το 2010.

Πριν από δεκαπέντε ημέρες, η Μπρατισλάβα έγινε η τελευταία χώρα που ενέκρινε την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, με τίμημα την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την πτώση της κυβέρνησης της Ραντιτσόβα.