Η προπαρασκευαστική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο, πριν από τις συνόδους κορυφής με θέα την κρίση χρέους, ματαιώθηκε, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας.

«Η προεδρία (του ευρωπαϊκού Συμβουλίου) αποφάσισε να μην συγκαλέσει το Ecofin την Τετάρτη», είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Έτσι, δεν θα υπάρξει κάποια προπαρασκευαστική σύνοδος αρχικά των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ (αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:00, ώρα Ελλάδας) και κατόπιν των ηγετών των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε με μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο tweeter ότι θα διεξαχθούν αύριο η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη συνέχεια, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.

Η ανάρτηση του κ. Ρομπάι στο tweeter έγινε για να διαψευστούν φήμες που κυκλοφορούσαν στις Βρυξέλλες για ενδεχόμενη αναβολή των ευρωσυνόδων.