Τις θεμελιώδεις διαφωνίες Παρισιού και Βερολίνου για την στρατηγική εξόδου από την κρίση χρέους της ευρωζώνης κωδικοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη γαλλική πρωτεύουσα ο Φιγιόν είπε ευθέως ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε την κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από μια ελληνική χρεοκοπία. Αν δεχθεί κανείς την χρεοκοπία της Ελλάδας δέχεται την χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. Ετσι όμως θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα εκραγεί η ευρωζώνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο γάλλος πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα που δήλωνε αυτά ο Φιγιόν το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι «κάποιες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη αποφασίσει την χρεοκοπία της Ελλάδας» και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πληροφορούσε τους αναγνώστες της ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «δεν είναι πλέον πεπεισμένος ότι δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

«Το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσουν την ελληνική υπόθεση άπαξ δια παντός», υποστήριξε ωστόσο ο Φιγιόν. Και εξήγησε ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι μια μαζική ενίσχυση του ταμείου διάσωσης. Το EFSF πρέπει να λειτουργεί σαν τράπεζα. Η ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να ξεκινήσει μέσω πιέσεων προς αυτές για να εξεύρουν ιδιωτικά κεφάλαια».