Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και ο πρόεδρος του Eurogroup, οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Είναι εμφανές πάντως ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί ο τρόπος διασφάλισης συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στη συνάντηση θα μετέχει και ο ESM καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν). Πρόκειται δηλαδή για μια συνεδρίαση του Washington Group.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος, αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών και σημειώνουν ότι η συνάντηση δεν είναι έκτακτη.

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεων με στόχο «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup. Μιλώντας στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τη βούλησή της και κάλεσε όλες τις πλευρές να πράξουν το ίδιο.

Αναφορικά με το ΔΝΤ σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την οικονομία πρέπει να το πει ξεκάθαρα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο MNI η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.