Το καμπανάκι της υποβάθμισης χτύπησε η Moody’s για τη Γαλλία, τονίζοντας ότι ενδέχεται να απωλέσει το άριστο της πιστοληπτικής της ικανότητας (ΑΑΑ), σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στις αναγκαίες οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, στη σχετική αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι προοπτικές της γαλλικής οικονομίας μέσα σε αυτές, καθώς η κυβέρνηση έχει περιορισμένο πεδίο δράσης σε σχέση και με το 2008. Μια αρνητική προοπτική θα αποτελέσει προάγγελο υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

“Η επιδείνωση των μετρήσεων του χρέους και τις δυνατότητες για περαιτέρω ενδεχόμενες υποχρεώσεις ασκούν πιέσεις στις σταθερές προοπτικές της διαβάθμισης ΑΑΑ του χρέους της κυβέρνησης,” τονίζεται σε ανακοίνωση της Moody’s, την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν μέτρα για την προστασία χρηματοπιστωτικού συστήματος από την πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν εισφορά κεφαλαίων σε τράπεζες με έκθεση σε ελληνικό χρέος.

Πηγή: 24h.gr