Η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να οριστεί από πού θα προέλθουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ποια θα είναι τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επιχείρησης, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», πρόσθεσε.

«Συμφωνούμε με τη Γερμανία στο γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, ακόμα και αν είναι μόνο για να ανταποκριθούμε στις νέες διεθνείς προδιαγραφές της (αναθεωρημένης συνθήκης της) Βασιλείας ΙΙΙ», εξήγησε το υπουργείο.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε, οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη προγραμματίσει να επιταχύνουν την υλοποίηση αυτών των προδιαγραφών που προβλέπουν την ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων τους.

Ομοίως, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συμφωνία με το Βερολίνο για το ότι «οι πηγές κεφαλαιοποίησης πρέπει πρώτα να είναι ιδιωτικές».

«Μόνο σε έσχατη ανάγκη θα πρέπει να γίνει έκκληση για ενισχύσεις με δημόσια κεφάλαια», είπε.

Ωστόσο, υπογράμμισε, «υπάρχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση, αλλά δεν την έχουμε ακόμη συζητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο, «είναι απαραίτητο να υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό τριών πραγμάτων: τον όγκο του κεφαλαίου που θα πρέπει να συγκεντρωθεί, την προθεσμία κατά την οποία το κεφάλαιο πρέπει να συγκεντρωθεί, και τα εργαλεία για να γίνει αυτό».