Σχέδιο για πρόταση εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund, επεξεργάζονται οι τράπεζες, βάζοντας ωστόσο δικλίδες ασφαλείας και αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να αποκλείσουν τους «στρατηγικά» κακοπληρωτές, στις τάξεις των οποίων ανήκει ο 1 στους 6 «κόκκινους» οφειλέτες.

Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη μετοχοποίηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το Έθνος, το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Για παράδειγμα κάποιος που χρωστάει 10.000 ευρώ σε καταναλωτικό δάνειο θα δίνει 2.000 ευρώ και θα «καθαρίζει». Να σημειωθεί ότι τα funds προσφέρουν τιμές 6-7 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου για να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά.

Για τα στεγαστικά τα funs δίνουν τιμές 30-50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου. Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κάνουν πρόταση εξαγοράς του δανείου στους ιδιώτες πριν αυτό καταλήξει στα funds. Η τιμή της προσφοράς θα εξετάζεται κάθε φορά ξεχωριστά. Διαγραφές χρεών στα στεγαστικά θα γίνονται με πλαφόν την εμπορική αξία του ακινήτου.