Γερμανία και Γαλλία διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο το ΕΤΧΣ θα πρέπει να συνδράμει στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να αγοράσει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, αναφέρεται σε δημοσίευμα της σημερινής γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η Γαλλία δεν θέλει να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΤΧΣ για το ζήτημα, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτατο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η Γαλλία φέρεται διατεθημένη να επιτρέψει στο ΕΤΧΣ να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα κεφάλαια από τα 440 δισ. – εκτός από αυτά που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη Ιρλανδίας και Πορτογαλίας – για να εξαγοράσει ομόλογα ενός μόνο υπερχρεωμένου κράτους της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, επιθυμεί να περιορίσει το ποσό που χρησιμοποιείται για κάθε κράτος μέλος και να θέσει ένα χρονικό όριο για την αγορά ομολόγων, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt.

Τα κοινοβούλια σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, εκτός από τρεις, έχουν επικυρώσει τη συμφωνία της επέκτασης του ΕΤΧΣ της 21ης Ιουλίου, με την οποία θα ισχυροποιηθεί το Ταμείο και θα μπορέσει να ανακεφαλαιοποιήσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να αγοράσει νέα ομόλογα προβληματικών οικονομιών.

Πηγή: 24h.gr