Την ανάγκη συμπληρωματικών και συντονισμένων προσπαθειών των κρατών – μελών σχετικά με την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα, με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάϊνεν, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο είπε ότι η Επιτροπή προτείνει να υπάρξει συντονισμένη δράση των κρατών – μελών για να «ξεφορτωθούν » οι τράπεζες τοξικά προϊόντα, απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στο ερώτημα εάν αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τα κράτη – μέλη ή και με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι δεν είναι ίδιες οι προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλουν τα κράτη – μέλη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ακόμη ότι η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και βρίσκεται σε επαφή με το ΔΝΤ για αυτό το θέμα , χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για την πρόταση της Επιτροπής.

Τέλος, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί της ανάγκης να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ύψους 100 – 200 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι κατάλληλο να γίνεται σπέκουλα επί συγκεκριμένων ποσών.