Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αγοράσει ακόμα περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην προσπάθεια να σταθεί αρωγός στην καταπολέμηση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας Nikkei.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας, αφού υπενθυμίζεται ότι το Τόκιο, κατέχει ήδη το 20% των εκδοθέντων ομολόγων του ΕΤΧΣ, σημειώνεται πως “θα αποφασίσει το νέο ποσό της αγοράς και το χρονοδιάγραμμα με βάση τους όρους έκδοσης και τις δεδομένες συνθήκες της αγοράς” σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θέλησε να κρατήσει την επωνυμία του. Παρόλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Ιούνιο Αζούμι δεν επιβεβαίωσε σε χθεσινή συνέντευξή του, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αν θα αυξήσει τις αγορές της από ομόλογα από το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της έκδοσης των νέων ομολόγων με την αύξσηση στα 440δισ. του ΕΤΧΣ αναμένεται να έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, δίνοντας δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές ομολόγων για να υπάρξει συνδρομή στην αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Ιαπωνία κατέχει σήμερα ομόλογα αξίας περίπου 2,7 δισ. ευρώ (3.600 εκατομμύρια δολάρια), τα οποία αγόρασε τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, με τα έσοδα που χρησιμοποιείται για να διασώσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Παρόλα αυτά, όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε προχθές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αγοραστούν και νέα ομόλογα πρός όφελος της Ελλάδας εφόσον η Ευρώπη χαράξει ένα “ορθολογικό σχέδιο διάσωσης”, για να ααποφευχθεί πιθναή χρεοκοπία, η οποία θα συμπαρασύρει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, την ώρα μάλιστα που οι φόβοι για ελληνική χρεοκοπία αυξάνονται δραματικά.

Ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα σχέδιά του για επαναγορά νέων ομολόγων στις 14 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 θα συνεδριάσουν.