Ραγδαία οικονομική και κοινωνική αποσύνθεση της χώρας πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, μαρτυρούν τα στοιχεία της οικονομίας, από το 2009 μέχρι σήμερα.

Σε έρευνα που παρουσιάζει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2009, αποκαλύπτεται η πτώση που σημειώνουν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, του τουρισμού, της βιομηχανίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα κλπ.

Η φτώχεια ακουμπά όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δείκτες της εγκληματικότητας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος, οι λιανικές πωλήσεις έχουν σημειώσει πτώση 11,7% το 2011, η ανεργία έχει ανέβει στο 16,1% – και αυξάνεται , ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται το ΑΕΠ και οι επενδύσεις.

Το μόνο «φωτάκι στο τούνελ» είναι ο τομέας του τουρισμού. Οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά το 2011, αλλά όχι και τα κέρδη, καθώς πολλοί ξένοι τουρίστες επιλέγουν προγράμματα all inclusive, που δεν αποφέρουν έσοδα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες του χώρου.