Ένας “αντάρτης” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η πλειοψηφία του συνασπισμού θα υποστηρίξει την καγκελάριο στην αυριανή ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλευθέρων (FDP), δήλωσε ότι με βάση μία προκαταρκτική διαδικασία θα υπάρξουν περίπου 15 αρνητικές ψήφοι ή αποχές από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ, και έως 6 αντάρτες από τους Φιλελεύθερους.

“Θα είναι αμφίρροπη ψήφος”, δήλωσε ο Σέφλερ. “Θα προσπαθούν (να πιέσουν τους αντάρτες) μέχρι αύριο το πρωί. Μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι. Δεν ξέρω”.

Αν η Μέρκελ θέλει να επιτύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 311 εδρών βασιζόμενη στους βουλευτές της, δεν θα πρέπει να υπάρξουν περισσότεροι από 19 αντάρτες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η καγκελάριος θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα αν αναγκαστεί να στηριχθεί στην αντιπολίτευση.

Μια προκαταρτική διαδικασία εντός των κομματικών γραμμών χθες έδειξε ότι η πλειοψηφία που διαθέτει είναι εξαιρετικά ισχνή και θα πρέπει να καταβάλει κι άλλη προσπάθεια να πείσει τους διαφωνούντες ακόμα και στο CDU.

Ο Σέφλερ, που είναι ασφαλιστής και εκλέχθηκε βουλευτής το 2005, παραδέχθηκε ότι έχει απομονωθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της στάσης του.

“Η απομόνωση των επικριτών δεν είναι ο σωστός τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα”, παρατήρησε ο ίδιος.