Για την Ουάσιγκτον αναχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου θα διεξαχθεί το τρίτο μέρος των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα.

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνοδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Ζανιάς, ενώ οι δύο αξιωματούχοι το επόμενο τριήμερο θα έχουν σειρά επαφών και συνομιλιών με στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση συνεχίζονται μέχρι το πάρα πέντε της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και όπως φαίνεται η υπόθεση θα «κλειδώσει» κατά τις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 4,74 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, με τα έσοδα να παραμένουν αναιμικά και τις δαπάνες να υπερβαίνουν κατά 1,2 δισ. ευρώ τον προβλεπόμενο στόχο.

Πάντως, στη διάρκεια της Συνόδου πρόκειται να αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος για το οποίο η Τρόικα ζήτησε να ξαναγραφεί.

Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο θα είναι «εμπροσθοβαρές» κάτι που θα επισπεύσει την εφαρμογή μιας σειράς από μέτρα που είχαν τοποθετηθεί για αργότερα.

Τα μέτρα αυτά σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα η κυβέρνηση η οποία χθες ήρθε αντιμέτωπη με μία θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ για το πρώτο κύμα παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία που ανακοίνωσε.

Όπως έχει ήδη ενημερωθεί η Τρόικα από τα τεχνικά της κλιμάκια η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν βαδίζει όπως θα έπρεπε και οι παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες.