Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συστημικών Κινδύνων (CERS) κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να “συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών”, μετά την τρίτη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου στη Φρανκφούρτη.

“Αν κριθεί απαραίτητο πρέπει να ερευνηθεί η πιθανότητα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να δανείσει στις κυβερνήσεις ώστε να ανακεφαλοποιήσουν τις τράπεζές τους”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η CERS, που είναι επιφορτισμένη να προλάβει μία χρηματοοικονομική κρίση όπως εκείνη του 2008.

Η CERS επεσήμανε ότι υπάρχει μία “σημαντική αύξηση” των κινδύνων που βαρύνουν το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία χειροτερεύει, στις δυσκολίες των ευρωπαϊκών τραπεζών να αναχρηματοδοτηθούν και στις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά “τη νευρικότητα για το χρέος πέρασε από τις μικρές οικονομίες σε κάποιες μεγάλες χώρες της ΕΕ”, αναφέρεται επίσης.

“Το αυξημένο ποσοστό αλληλοεξάρτησης του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος οδήγησε σε μία γρήγορη αύξηση του κινδύνου μετάδοσης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της ΕΕ”, προειδοποιεί η CERS.

Στο συμβούλιο της CERS περιλαμβάνονται 37 μέλη, 27 από τα οποία είναι διοικητές κεντρικών τραπεζών της ΕΕ.