Μετά την αρνητική αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s, θεωρείται πιθανή και μια νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας, από τη Μοοdy’s, αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Πριν από δυο ημέρες, ο Moody’s είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να αναβάλει κατά ένα μήνα την αξιολόγησή του, για να μπορέσει, δεδομένης και της ιδιαίτερης οικονομικής συγκυρίας, να σχηματίσει την πληρέστερη, δυνατή, εικόνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η πιθανή νέα αρνητική αξιολόγηση μπορεί να μην αφορά απευθείας ολόκληρη τη δημόσια οικονομία της χώρας, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τους δήμους και τις περιφέρειες, δηλαδή, που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν συσσωρεύσει πολύ σοβαρά ελλείμματα και πρόκειται να δυσκολευθούν ακόμη περισσότερο στην διαχείρισή τους, μετά την περικοπή των χρηματοδοτήσεων, από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης.

Ο οίκος Moody’s, πάντως, στην παρούσα φάση, τοποθετεί την Ιταλία στην κατηγορία αξιολόγησης «Αa2». Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία της ιταλικής οικονομίας, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την επικείμενη έγκριση του κυβερνητικού διατάγματος για την ανάπτυξη.

Ένα μέτρο με το οποίο ο «Καβαλιέρε» και ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον γραφειοκρατικό μηχανισμό που περιορίζει τις επενδύσεις, για να δοθεί νέα ώθηση στον τομέα της αγοράς ακινήτων και την αποπεράτωση των δημοσίων έργων.

Σε ότι αφορά την υποβάθμιση του οίκου «Standard & Poor’s», ο Τρεμόντι ετοιμάζεται να αντιδράσει, σήμερα το απόγευμα, με τα αποτελέσματα μιας συνάντησης με τους σημαντικότερους τραπεζίτες και βιομήχανους της χώρας, από την οποία αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικές προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.