Στην Αυστρία, οι Πράσινοι διακήρυξαν, σήμερα, ότι υποστηρίζουν -κατ’ αρχήν-το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, όπως αυτό συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου τις Βρυξέλλες, μια ημέρα αφότου απέρριψαν την πραγματοποίηση συζήτησης σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αυξημένη αυστριακή συνεισφορά στο δανεισμό αυτό.

Εξαιτίας αυτής της καταψήφισης από τους Πράσινους στην κοινοβουλευτική επιτροπή, το σύνολο των βουλευτών θα καθυστερήσει να εξετάσει το θέμα αυτό.

«Ήταν τόσο προχειροφτειαγμένη η παρουσίαση (από την κυβέρνηση) του θέματος ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, οπότε δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε… Εδώ, διακυβεύονται σχεδόν 22 δισ. ευρώ–η αυστριακή αυξημένη συμμετοχή στον δεύτερο δανεισμό», τόνισε ο κ. Βέρνερ Κόγκλερ, ο υπεύθυνος για οικονομικά ζητήματα των αυστριακών Πρασίνων.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σήμερα, εξήγησε το περιεχόμενο της δικής του «αρνητικής» ψήφου – καθώς το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναστάτωσε τις δυτικές χρηματαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση περί αύξησης της αυστριακής συνεισφοράς στον Ταμείο της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα–από τα 12,4 δισ. ευρώ στα 21,6 δισ. ευρώ.

«Με σύγχυση και με χαοτικό τρόπο η κυβέρνηση διοργάνωσε αυτήν την ψηφοφορία», ανέφερε στη συνέντευξη ο Κόγκλερ, που τάχθηκε συγχρόνως υπέρ της ενίσχυσης του Ταμείου της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Στο κοινοβούλιο της Αυστρίας, εμείς είμαστε το πλέον φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα», διαβεβαίωσε.

«Εμείς είμαστε, που προτείνουμε ο οικονομικός κίνδυνος να αμοιβαιοποιηθεί, να εκδοθούν τα ευρωομόλογα, είμαστε αντίθετοι στο να διοργανωθεί δημοψήφισμα, με θέμα τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας».