Η ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως να συστήσει έναν θεσμό για να συντονίζει πλήρως τις εθνικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, επικεφαλής του οποίου θα είναι ένα ισχυρός υπουργός Οικονομικών με προϋπολογισμό, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ένας τέτοιος υπουργός εν τέλει θα έχει την ευθύνη ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, με τη στήριξη ενός οικονομικού επιτελείου, διότι η έλλειψη οικονομικού συντονισμού επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και καθιστά την ευρωζώνη ευάλωτη στις κρίσεις, δήλωσε σε συνέδριο ο Βιλερουά, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Στο πρώτο στάδιο, τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να συμμετάσχουν… στο δεύτερο στάδιο, αυτός ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να γίνει ένα κοινό εργαλείο σταθεροποίησης, συγκεντρώνοντας ένα καλά καθορισμένο πακέτο εργαλείων πολιτικής, όπως μία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εγγύηση για την ασφάλιση των ανέργων».

«Το τρίτο και τελικό στάδιο της δημοσιονομικής ενοποίησης θα επιτευχθεί μόνο αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία τόσο στην χρηματοδότηση όσο και στο επιθυμητό επίπεδο συγχρονισμού του επιχειρηματικού κύκλου», δήλωσε ο Βιλερουά. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική αντίσταση για τον επιμερισμό των δημοσιονομικών πόρων και της εθνικής κυριαρχίας και πως τέτοιες αλλαγές θα απαιτούσαν μια αλλαγή στη Συνθήκη της Ε.Ε.