Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και οι υψηλότερες επενδύσεις στις κατασκευές ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση του γερμανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι αυξημένες δαπάνες της γερμανικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ανάμεσα στους παράγοντες που επικαλούνται οι αναλυτές για να εξηγήσουν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ εδώ και δύο χρόνια για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και οι κατασκευαστικές επενδύσεις συνεισέφεραν έκαστες 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Το πολύ χαμηλό κόστους δανεισμού ενθάρρυνε ολοένα και περισσότερους Γερμανούς – που παραδοσιακά αποφεύγουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι – στο να αλλάξουν συνήθειες σε ό,τι αφορά την αγορά διαμερισμάτων και κατοικιών, με κάποιους να θεωρούν πλέον τα ακίνητα ως μια ελκυστική επένδυση.

Οι κρατικές δαπάνες – συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τη φιλοξενία και την ενσωμάτωση των προσφύγων – καθώς και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και μονάδες συνεισέφεραν έκαστες 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο ρυθμό ανάπτυξης.