Πάνω από 6.000 οφειλέτες του δημοσίου έσπευσαν να ρυθμίσουν χρέη ύψους 100 εκατ. ευρώ το περασμένο Αύγουστο ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προκαταβολές που κατέβαλαν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, για να μπουν στην ρύθμιση με δόσεις, ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ δίνοντας μικρή ανάσα στην προσπάθεια που καταβάλει το οικονομικό επιτελείο ανατρέψει την κακή πορεία των εσόδων.

Πάντως τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για τον περασμένο μήνα, δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, της τάξης του 3,5%. Βέβαια, στην αύξηση των καθαρών εσόδων βοήθησαν και οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες να αναβάλλουν τις επιστροφές φόρων του καλοκαιριού.

Η οδηγία αυτή συνδυάζεται και με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να παρέχει την δυνατότητα σε φορολογούμενους να συμψηφισμού οφειλών που θα προκύψουν από το τριπλό χαράτσι της εφορίας (κεφαλικός φόρος, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά πολυτελείας) με τις επιστροφές φόρους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη εισπράξει την επιστροφή φόρου εισοδήματος, είτε γιατί δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση, είτε έχει εκκαθαριστεί και δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά ποσά.

Σε κάθε περίπτωση , το πρόβλημα για τον προϋπολογισμό παραμένει καθώς το πρώτο επτάμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,4%, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%.

Τις απώλειες στα κρατικά ταμεία ευελπιστεί να καλύψει το υπουργείο οικονομικών με έσοδα που θα προκύψουν τόσο από την νέα, σαρωτική περαίωση, που τίθεται σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα (θα περιλαμβάνει και του επιτηδευματίες με ακίνητα που εξαιρέθηκαν στην τελευταία ρύθμιση) όσο και από την προσέλευση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 41 δις ευρώ.

Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ.

• Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ.

• Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Η εντολή που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.