«Δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων»

Σε διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό προχώρησε το υπ. Εργασίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:35
16/05/2016
«Δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων»
13
loading

Σε διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή, καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. «Από το 2018 και μετά», όπως σημειώνει, «λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. Επειδή αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί, γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες για μειώσεις μέχρι και 30% για τις νέες συντάξεις, με έμφαση, ιδίως, στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο νόμο 4387/2016, παρόλο ότι όλοι παραδέχονται το αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγόρησε, μάλιστα, στη Βουλή ότι αυτό υποδηλώνει "ταξικό μίσος".

Η αλήθεια έχει, ως εξής:

Για τις συντάξεις των χαμηλόμισθων και τα των κατώτατων ορίων

Σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 ευρώ, το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προϋφιστάμενο σύστημα (εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών).

Για παράδειγμα, το ίδιο που επικαλέστηκε με διαστρέβλωση των στοιχείων ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με 20 έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση. Για 15 έτη ασφάλισης, το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 ευρώ και, σε κάθε περίπτωση, παραπάνω από την κατώτατη σύνταξη, όπως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα, μετά τη «σφαγή» των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 392,7 ευρώ. (Για όσους υποκριτικά και δημαγωγικά θεωρούν μείζονα υποχώρηση το γεγονός ότι η εθνική σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 ευρώ, υπενθυμίζουμε ότι με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης).

Προφανώς, δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών. Τις έχουμε συνδέσει, όμως, με «ρήτρα ανάπτυξης» με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μην κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.

Για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο νόμο της μεταρρύθμισης μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Εφαρμόζεται σύστημα ισονομίας σε όλους.

Άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μέσο μισθό στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1000 ευρώ και κάτω, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ό,τι με το παλαιό σύστημα.

Ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, για το 2016, ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμία νέα σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Στο Ιδρυμα

  ...επειδή δεν θάχει μείνει καμμία!

 2. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ-ΚΑΛΣΟΝΟΣΧΙΣΤΗΣ

  ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ, ΦΤΑΝΕΙ [...] ΚΑΤΡΟΥΚΑΛΕ PLEASE PLEASE

 3. avatar Οι επόμενοι

  ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ

 4. avatar ippo

  Περιμενω να δω ποσα θα μου κοψετε απο την επικουρικη στο τελος του μηνα (η του επομενου) και τοτε να δεις ξεφωνισμα που θα σου κανω παλιολελε!!!

 5. avatar zulu

  Δηλαδή να μειωθεί των επόμενων που αυτή τη στιγμή εργάζονται για να πληρώνουν τις συντάξεις των προνομειουχων συνταξιούχων των ΔΕΚΟ κλπ. Αν θέλετε μείωση συντάξεων κάντε μείωση στις συντάξεις των προνομειουχων και των παλιών συνταξιούχων η γενιά των οποίων κατάντησε έτσι την Ελλάδα.

 6. avatar nnn

  Εξορκισμό!!!!!!!!

 7. avatar Q mark

  Όταν εγώ και οι επόμενες γενεές πάρουν σύνταξη "δίκαιε" και "ταξικέ αποστάτη" υπουργέ , τι θα πάρουμε?
  Αυτά που φαντάζομαι, ε? ...

 8. avatar neraida

  ΨΥΧΙΑΤΡΟ

 9. avatar Serapis

  Θα αρπάξεις τις επικουρικές χωρίς να έχεις δικαίωμα γιατί είναι χρήματα που σε όλο τον εργασιακό τους βίο ήταν υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να καταβάλουν μαζί με τον εργοδότη τους.
  Το να μην το λές είναι ψέμα και αυτό λέγεται πολιτική αλητεία.

 10. avatar nikos

  Τωωωωωωωωωωωωωωρα σε πιστέψαμε κε βοσκέ !!!!!

 11. avatar olymbitis

  Θα μειωθεί των επερχόμενων συνταξιούχων. Όταν εσύ δεν θα έχεις ανάγκη τη ψήφο ή την πελατεία τους.

 12. avatar oskww

  Καμια μειωση συνταξεων. Απλα θα σας αυξήσουμε αυτά που πρέπει να πληρώνετε.. φόρους φιπιαδες και όλα τα υπόλοιπα..

 13. avatar jasmine

  Θα μειωθουν βρε οι συνταξεις με ολους τους φορους που βαζετε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει