Εκτός χρόνου βγαίνει για ακόμα μια φορά ο προγραμματισμός του υπουργείου οικονομικών σχετικά με την αποστολή σημειωμάτων και την είσπραξη εσόδων σε αυτή την κρίσιμη δημοσιονομικά συγκυρία.

Ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός φορολογικών δηλώσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί και παραληφθεί, βρίσκεται στοιβαγμένος σε συρτάρια και αποθήκες των ΔΟΥ όλης της χώρας, όπως είχε αποκαλύψει στις αρχές Ιουλίου το newsbeast.gr, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών για την ετήσια και τις έκτακτες εισφορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο οικονομικών υποχρεώθηκε στην έκδοση εγκυκλίου, με την οποία καλεί τους προϊσταμένους των εφοριών να αποστείλουν άμεσα όσες δηλώσεις διατηρούν ακόμα στα γραφεία τους, καθώς «φέτος έχει παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση» στην αποστολή των δηλώσεων, που υποβλήθηκαν χειρόγραφα. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Ενδεικτικό της διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι το γεγονός ότι φορολογικές δηλώσεις, που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά, βρίσκονται ακόμα στα ταχυδρομεία όλης της χώρας! Κι εδώ οι έφοροι εντέλλονται να κινητοποιήσουν το προσωπικό τους να παραλάβει (!) τα συγκεκριμένα έντυπα!

Το ερώτημα, που τίθεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι: θα αναζητηθούν οι ευθύνες που πρέπει και από αυτούς που πρέπει για όλες αυτές τις καθυστερήσεις; Ή απλώς το υπουργείο οικονομικών θα εξακολουθεί να βλέπει τις εφορίες να υπολειτουργούν και ταυτόχρονα να επιβραβεύει με την «προσωπική διαφορά» στο ενιαίο μισθολόγιο, όλους αυτούς τους υπαλλήλους, που στην ουσία κάνουν λευκή απεργία;