Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν.

Υπενθυμίζεται ότι αφού η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν στους όρους και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία αξίωσαν να λάβουν παρόμοιες εγγυήσεις, κάτι που ίσως καθυστερήσει σημαντικά την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αλταφάζ επισήμανε ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας μένει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων προϋποθέσεων και υπερβολικών εγγυήσεων στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Όπως τόνισε, στόχος είναι όλες οι πτυχές να έχουν αποσαφηνιστεί έως το τέλος Αυγούστου, χωρίς, όμως, να υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες.