Νέα πρόταση έρχεται να καταθέσει η Αυστρία αναφορικά με τις εγγυήσεις που ζητήθηκαν από κάποιες χώρες για τα δάνεια που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης, μετά και τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η διμερής συμφωνία της χώρας μας με την Φινλανδία.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προτείνει τον συσχετισμό των απαιτήσεων των μελών της ευρωζώνης για παροχή εγγυήσεων επί των δανείων προς την Ελλάδα με τον βαθμό στον οποίο προστατεύεται ο ιδιωτικός τομέας κάθε χώρας μέσω μιας παράλληλης συμφωνίας διάσωσης της Αθήνας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Φέκτερ, η Αυστρία θα έπρεπε να λάβει εγγυήσεις επί των κρατικών δανείων της, δεδομένου ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της έχουν περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, ενώ οι χώρες με αυξημένη έκθεση δεν θα έπρεπε να αξιώνουν εγγυήσεις.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρόταση που καταθέτει στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εκτονωθούν οι εντάσεις που έχει προκαλέσει η μεμονωμένη προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλιστούν με ρευστά διαθέσιμα τα δάνεια που θα παρέχει στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ολλανδία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι ζητούν και αυτές εγγυήσεις για τα δάνεια που θα παρέχουν, με συνέπεια να θέτουν πλέον σε κίνδυνο ολόκληρο το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.