Η Κύπρος διατρέχει τον κίνδυνο να εξαιρεθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων τις οποίες κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω από το επίπεδο της επένδυσης και αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της ΕΚΤ.

Η Κύπρος αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα και είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές έπειτα από τα 3 χρόνια δανεισμού της με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ΕΚΤ είχε παραβλέψει την προϋπόθεση τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας να θεωρούνται επένδυση στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά η εξαίρεση αυτή είχε αποφασιστεί υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επομένως ο τερματισμός του προγράμματος, με ειρωνικό τρόπο, μπορεί να σημάνει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

«Η άρση της εξαίρεσης και η απώλεια της επιλεξιμότητας για το Πρόγραμμα Αγοράς Αξιόγραφων του Δημόσιου Τομέα αποτελεί συνέπεια των κανόνων για τις διασφαλίσεις και του τέλους του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Ρόιτερς.

Ωστόσο μια άλλη πηγή ανέφερε πως οι συνέπειες που αναμένεται να έχει κάτι τέτοιο για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι περιορισμένη, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα αυτά σταδιακά βελτίωσαν τη χρηματοδοτική τους θέση.