Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου λόγω των ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προσφορά εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αν και η ισχυρή ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ βοηθούσε να περιοριστούν οι απώλειες.

Η απουσία άμεσων ενεργειών από τους μεγάλους εξαγωγείς του κόσμου ως συνέχεια της πρότασης για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου συνέχισε να υπονομεύει την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούσαν κατά 45 σεντς, ή άνω του 1%, στα 33,96 δολάρια το βαρέλι στις 11:50 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI), υποχωρούσαν κατά 35 σεντς στα 31,80 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 507 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που υπουργείου Ενέργειας. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενέχει επίσης τον κίνδυνο να πληγεί η ζήτηση για πετρέλαιο και να διατηρηθούν οι τιμές πολύ χαμηλές.

Παράλληλα, η Citi αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,5% από το 2,7% προηγουμένως.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που περιόριζαν σήμερα τις απώλειες. Η ισχυρή ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ πρόσφερε στήριξη στο αργό, αν και οι αναλυτές είπαν ότι η επίπτωση αυτή θα εξασθενίσει. Η ζήτηση για την βενζίνη στις ΗΠΑ ανήλθε στα 9,06 εκατ. βαρέλια την ημέρα για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Φεβρουαρίου συγκριτικά με 8,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για την εβδομάδα έως τις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.