Μπορεί να υπάρξουν «ασφαλείς» επενδύσεις σε ακίνητα ακόμα και αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης; Η απάντηση είναι καταφατική καθώς στην αγορά καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή τόσο ως προς το επίπεδο της ζήτησης όσο και ως προς το επίπεδο των τιμών πώλησης και ενοικίων.

Το Realestatenews.gr επιχείρησε να καταγράψει τις επενδύσεις «καταφύγια» σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

1ο: Παραδοσιακές περιοχές
Από τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών προκύπτει ότι παρά την κρίση οι παραδοσιακές αγορές κατοικίας δεν
εμφανίζουν υψηλές απώλειες. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο αυτό στις λεγόμενες ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Βουλιαγμένη και το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Μα αυτές οι περιοχές είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα θα σκεφτείτε. Σωστά, αλλά όπως λένε και τα βιβλία της οικονομίας, η κρίση είναι μία μοναδική ευκαιρία για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και στην περίπτωση μας υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να καλύψουν την περιορισμένη προσφορά των περιοχών αυτών.

2ο: Μικρά οικόπεδα σε περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά γης. Η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Παρόλα αυτά μία κατηγορία οικοπέδων εξακολουθεί να είναι περιζήτητη ακόμα και από κατασκευαστές. Πρόκειται για τα μικρά οικόπεδα σε περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης.

3ο: Εξοχικές κατοικίες σε παραδοσιακούς οικισμούς
Στην αγορά εξοχικής κατοικίας το μεγαλύτερο «χτύπημα» το έχουν δεχτεί οι νέες κατοικίες που έχουν κτιστεί σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για ακίνητα που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών
εξακολουθεί να υπάρχει και αυτό αντανακλάται και στο επίπεδο των τιμών. Σημαντικό πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να βρεθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης.

4ο: Επαγγελματικοί χώροι σε παραδοσιακές αγορές
Σίγουρα, η αγορά επαγγελματικών χώρων έχει καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με την αγορά κατοικίας. Παρόλα αυτά, τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία και καταστήματα) που βρίσκονται σε παραδοσιακές πιάτσες έχουν
επιδείξει μία αξιοσημείωτη αντοχή στα «κτυπήματα της ύφεσης». Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η ζήτηση από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι δεδομένη.

5ο: Μικρά σπίτια που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού
Τυπική περίπτωση της επένδυσης αυτής θα πρέπει να θεωρηθούν οι κατοικίες εμβαδού έως 60 τμ που βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο φοιτητικός πληθυσμός είναι σταθερός και μπορεί να καλύψει μία αύξηση της προσφοράς.