Αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εντός του 2016, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτικής για το 2015.

«Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση, που έχει ήδη καθυστερήσει» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, για να σημειώσει ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, τη φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.

«Όλα αυτά θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα δηλαδή θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας και κατ’ επέκταση ενδυνάμωση της πορείας προς την ανάπτυξη» συνέχισε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση.

«Η απόσταση από την έξοδο είναι σχετικά μικρή. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ τόνισε τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει για την οικονομία από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

«Για να καλύψουμε αυτή την απόσταση, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, όπως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, «οι οποίες μπήκαν στο μνημόνιο μετά από εμάς και βγήκαν πριν από εμάς» όπως είπε χαρακτηριστικά.