Υγιή και αξιόπιστα παραμένουν τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας παρά την οικονομική κρίση, τόνισε σε ομιλία του στην ιταλική βουλή που άρχισε στις 17:35 ώρα Ιταλίας (18:35 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές που έχουν στείλει τα spreads σε ιστορικά υψηλά.

Όπως είπε «ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υφίσταται ανάκαμψη είναι ότι (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσφύγει στο) ταμείο ανεργίας τον Ιούλιο, μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010».

Ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 7,4 δισ. ευρώ για 130 δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Νότιο Ιταλία.

Αναφερόμενος στις αμοιβές των πολιτικών, πρόσθεσε ότι υπέγραψε διάταγμα που θα προβλέπει την προσαρμογή τους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και την μείωση της χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων από τους πολιτικούς.

Ο Καβαλιέρε υποσχέθηκε επίσης ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων, τον ρόλο των τραπεζών και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τις σχέσεις εργοδοτών-εργαζομένων.

Ο κ. Μπερλουσκόνι, τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που ενεκρίθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικά, έστω και αν οι αγορές δεν δείχνουν ακόμη να τα έχουν κατανοήσει πλήρως».