Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να αποκτήσει ο μέσος Έλληνας κύρια κατοικία; Σχεδόν αδύνατον και αυτό γιατί ο συνδυασμός της ανεργίας με τον πιστωτικό αποκλεισμό που υφίσταται η αγορά κατοικίας έχει αποκλείσει τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά από την αγορά κατοικίας.

Ο αριθμός των ανέργων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνά τις 700.000. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση 350.000 νοικοκυριά δεν έχουν την δυνατότητα είτε να αποκτήσουν πρώτο σπίτι είτε να αναβαθμίσουν τις στεγαστικές τους συνθήκες στην περίπτωση που το επιθυμούσαν. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών που βρίσκεται σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας. Φυσικά δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους αλλά σίγουρα στην κατάσταση αυτή βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Ενδεικτικά άλλωστε είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με την οποία άνω του 90% των ελληνικών νοικοκυριών δεν προτίθεται να αγοράσει σπίτι την επόμενη διετία.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αποκλεισμένων είναι εκείνοι που θα αγόραζαν κατοικία μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Το 2008, το τραπεζικό σύστημα χορήγησε περίπου 150.000 στεγαστικά δάνεια για ισάριθμες αγορές σπιτιών (καινούργιων και μεταχειρισμένων). Σήμερα αν και τα στοιχεία εμφανίζουν μικρή μείωση η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που προορίζονται για αγορά σπιτιού δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τις 50.000, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα νοικοκυριά που θα χρηματοδοτούσαν την αγορά από τα προγράμματα του ΟΕΚ, τα οποία έχουν παγώσει. Τέλος υπάρχει ένας αριθμός άνω των 70.000 ιδιοκτητών που αγόρασαν κατοικία με στεγαστικό δάνειο το οποίο είναι σε καθυστέρηση. Αυτοί στην πραγματικότητα δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν ούτε να αγοράσουν και αυτό γιατί οι τιμές που μπορούν να κλείσουν συμφωνία πώλησης είναι σημαντικά χαμηλότερες από το δάνειο ενώ από την άλλη πλευρά είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα- στην περίπτωση που ήθελαν να χρηματοδοτήσουν την αγορά ενός μικρότερου σπιτιού με ταυτόχρονη πώληση του ήδη υφιστάμενου.

Από τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς σήμερα οι αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας ξεπερνούν τις 500.000 νοικοκυριά γεγονός που καθιστά την ανάκαμψη σχεδόν αδύνατη.

Πηγή: Realestatenews.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.