Τις ανησυχίες της Κομισιόν για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής και το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά και την συνάντηση εκπροσώπων της εταιρίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, υπογραμμίζει,  ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – εκτός από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την οποία αναγνωρίζει ότι γίνονται σημαντικά βήματα – είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Η Ελλάδα για να ανακάμψει χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές, αλλά και από το εξωτερικό. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον» αναφέρει  χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν η Κομισιόν  προτίθεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν σε «συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά αυτό είναι μέρος ευρύτερων ανησυχιών που έχουμε όταν κοιτάμε τις οικονομικές προβλέψεις για το πότε και πώς μια οικονομία θα ανακάμψει, και σίγουρα το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών.».

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, δήλωσε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη και διατεθειμένη να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όμως δεν βάζει προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Για μας προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση εξαρτάται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μια περιεκτική πρόταση, πρέπει να θέσουν σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να βρουν τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 – 2018. Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα από τις ελληνικές αρχές. Αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις, δεν θα έχουμε τίποτε να παρουσιάσουμε στα κράτη-μέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.