Φόρους ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, μετά την πρώτη διερεύνηση και επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών.

Ο υπουργός είπε ότι από την παραλαβή της λίστας και μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρία πράγματα: α) η κατάθεση της στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, β) η ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και γ) η επιβολή των πρώτων φορολογιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί 490 προφίλ συνδεδεμένων με την Κύπρο νομικών ή φυσικών προσώπων. Τα 87 προφίλ δεν συνδέονται με κάποιο λογαριασμό, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, και θα πρέπει να διερευνηθούν. Τα 403 προφίλ αφορούν σε 361 λογαριασμούς, που φτάνουν μέχρι τα 827 εκατομμύρια. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί φόροι σε 88 περιπτώσεις για το 2003, ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κύπριος υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν αποτελέσματα και για τα άλλα έτη.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε πως το υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας έχει αρχίσει εκστρατεία για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν. Προσέθεσε ότι ελέγχονται όλες οι μεγάλες κατοικίες, τα πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη.