Με δηλώσεις του στη δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, υποστήριξε ότι υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία κυβέρνηση στην Ευρώπη, «μια κυβέρνηση του ενιαίου νομίσματος».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων, ο ιταλός υπουργός υπογράμμισε ότι «τα πρότεινα εγώ μαζί με τον λουξεμβουργιανό συνάδελφό μου. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πραγματικότητα, διότι αν δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ‘υπουργείο Οικονομικών’, δεν μπορεί να υπάρχει και ευρωπαϊκό νόμισμα».

Σύμφωνα με τον Τρεμόντι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η κερδοσκοπία, η οποία υφίσταται, όσο η έλλειψη εμπιστοσύνης. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κινηθεί όπως οι μεγάλες τράπεζες και να δράσει επί του νομισματικού συστήματος».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο το οποίο τον έπληξε τις τελευταίες ημέρες ο Τρεμόντι είπε εξ άλλου ότι «δεν έχω ανάγκη να μου γίνουν παράνομες χάρες, δεν έκλεψα ποτέ χρήματα από τους ιταλούς και δεν έχω ανάγκη να το κάνω ούτε τώρα».

Ο Τρεμόντι μιλούσε για την λεγόμενη «υπόθεση Μιλανέζε». Όπως προέκυψε πρόσφατα, ο πρώην στενός συνεργάτης του και βουλευτής της κεντροδεξιάς, Μάρκο Μιλανέζε, ο οποίος ενέχεται σε έρευνα για διαφθορά, είχε θέσει στην διάθεση του υπουργού Οικονομικών ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Ρώμης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που δημοσίευσε ο Τύπος, προέκυψε ότι ο δεύτερος τη τάξει στην ιταλική κυβέρνηση κατέβαλλε στον Μιλανέζε, χίλια ευρώ την εβδομάδα, για την χρήση του ακινήτου,χωρίς, όμως, να δίνονται επίσημες αποδείξεις.

Ο Τρεμόντι εξήγησε ότι πρόκειται για μια συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και υπενθύμισε ότι πριν γίνει υπουργός δήλωνε, ως ετήσιο εισόδημα, πέντε εκατομμύρια ευρώ και ακόμη και τώρα, καταβάλλει για αγαθοεργίες ποσό υψηλότερο από εκείνο του μισθού του βουλευτή.

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αποκάλυψε ότι μέρος των οκτώ χιλιάδων δήμων της Ιταλίας θα πρέπει να συγχωνευθεί και ότι ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ θα επιτευχθεί συνεχίζοντας την μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως νωρίτερα σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποβλήθηκε σε επέμβαση στο δεξί χέρι για την επίλυση των προβλημάτων που του είχε προκαλέσει μια χρόνια τενοντίτιδα.
Ο χειρουργός, Αλμπέρτο Λατζερίνι, δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν σύντομη και επιτυχής και ο Μπερλουσκόνι θα εξέλθει τις κλινικής σήμερα το βράδυ.