Πτωτικά κινείτο η τιμή του πετρελαίου σήμερα εν μέσω νέων ενδείξεων για αύξηση της υπερβάλλουσας προσφοράς στις διεθνείς αγορές και ενώ οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve κατά την οποία είναι πιθανόν να αυξηθούν τα επιτόκια, οδηγώντας σε άνοδο το δολάριο και ασκώντας πιέσεις στα εμπορεύματα.

Στις 13:01 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,08 σεντς στα 37,37 δολάρια. Χθες, κατέγραψε κέρδη 53 σεντς στα 38,45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ ημερών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού υποχωρούσαν κατά 29 σεντς στα 37,06 δολάρια το βαρέλι, μετά τα χθεσινά κέρδη άνω του 1 δολαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 2,3 εκατ. βαρέλια. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να μειωθούν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τα αποθέματα από την Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

«Το κλίμα στην αγορά είναι αυτό που θα οδηγήσει το δολάριο υψηλότερα και τις τιμές των εμπορευμάτων χαμηλότερα», σχολίασε ο Χανς βαν Κλιφ, οικονομολόγος για θέματα ενέργειας στην ABN Amro στο Amsterdam.

Οι αγορές ήδη αναμένουν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση της Fed, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 90 οικονομολόγοι και πραγματοποιήθηκε στις 4-9 Δεκεμβρίου, η πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα ανήλθε στο 90% από το 70%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στη σχεδιαζόμενη άρση της απαγόρευσης που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τις εξαγωγές του αμερικανικού πετρελαίου. Σε μια κίνηση που πριν από μερικούς μήνες θα θεωρείτο αδιανόητη, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκέσο συμφώνησαν να άρουν την απαγόρευση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ακόμα εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία πρέπει επίσης να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τεθεί σε ισχύ.