Ρύθμιση χρέους, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως και ολοκληρωμένα το μνημόνιο, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Ντ. Κοστέλο, στην τρόικα, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η ρύθμιση του χρέους θα συνδέεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Κοστέλο, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους είπε πως «προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Να εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές». Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές υποχωρήσεις, αλλά με μία επιπλέον προσπάθεια, ίσως κάποια παράταση αποπληρωμής χρεών, ίσως να καταφέρουμε κάτι καλύτερο.

Ανέφερε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε τη δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022. Θα πρέπει οι αποπληρωμές να είναι προσιτές σε ετήσια βάση. «Θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούν να ενσωματωθούν και οι αναπάντεχες εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Κοστέλο.

Μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls.

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική απ’ ό,τι περιμέναμε. Τον περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016.

Αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και τα επόμενα βήματα, από διαφάνειες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ομιλία του κ. Κοστέλο, προκύπτει ότι έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του 2ου σετ προαπαιτουμένων που αφορά σε: κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και εργασιακά.

Η επιτυχής αξιολόγηση θα οδηγήσει στην εκταμίευση μιας ακόμα δόσης, το ύψος της οποίας μένει να αποφασιστεί, και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, για το οποίο ο κ. Κοστέλο είπε ότι δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους αλλά πώς και με ποιους όρους. Απαραίτητη προϋπόθεση, ξεκαθάρισε, η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων από τώρα και στο εξής.

Ο ίδιος φωτογράφησε ενδεχόμενη παράταση αποπληρωμής του χρέους.

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση επιτροπής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποφάσισε, κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η επιτροπή, η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς το ΚΥΣΟΙΠ, θα αναλάβει την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για το δημόσιο χρέος, αξιολογώντας τυχόν προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς.