Σχέδιο για την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη (όσο είναι στο ΙΚΑ, δηλαδή 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη) και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί (π.χ. υπέρ ΟΑΕΔ, ασθένειας σε χρήμα) θα υποβάλει στους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», καταρτίστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής «ενιαίων κανόνων» για τις εισφορές και τις παροχές που θα ισχύουν με το νέο Ασφαλιστικό. Και, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, προβλέπει αντίστοιχο ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους, τους επιστήμονες και (σταδιακά) για τους αγρότες με βάση, όμως, τουλάχιστον 2 κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης) που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.

Με βάση το σχέδιο τα ασφάλιστρα θα μειωθούν στα ειδικά ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.ά.) όπου οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου παραμένουν υψηλές (28% έως 32%) καθώς και στον ΟΑΕΕ. Οι εισφορές στα ειδικά ταμεία θα έφταναν στα επίπεδα του ΙΚΑ το… 2022, ενώ οι εισφορές του ΟΑΕΕ, παρά την πολυετή κρίση, δεν έχουν μειωθεί και, ανάλογα με τις κλίμακες, φτάνουν έως και τα 709 ευρώ τον μήνα! Αντιθέτως, μεγάλη αύξηση θα προκύψει για τους αγρότες – ασφαλισμένους στον ΟΓΑ όπου τα ασφάλιστρα κυμαίνονται, ανά κατηγορία, από 62,76 ευρώ έως 136,26 ευρώ τον μήνα.