Όταν πριν από δύο-τρεις μέρες γράφαμε για «Χαμένοι στη μετάφραση», ελπίζαμε ότι θα ήταν το τελευταίο κείμενο στο συγκεκριμένο σίριαλ… ότι, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα τα έβρισκαν τελικά στη λύση της κρίσης χρέους για την Ελλάδα. Σήμερα, αντί να γράφουμε για την όποια λύση, σπαταλάμε λέξεις για να αναφερθούμε πάλι στο κενό ηγεσίας της Ευρώπης.

Και, μπορεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών πρώτα, όσο και ο πρωθυπουργός στη συνέχεια να προετοιμάζουν το κλίμα για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, για να ληφθεί, όμως, η όποια απόφαση, πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν δύο κριτήρια:

– να συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και
– να καταλήξουν σε κοινή απόφαση.

Όταν, όμως, βρισκόμαστε στο μεσημέρι της Πέμπτης και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια μέρα ακριβώς θα συγκληθεί η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για τίποτε περισσότερο. Πάντως, οι ενστάσεις της Γερμανίας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης είναι δικαιολογημένες, αν η κυρία Μέρκελ έχει αποφασίσει ότι δεν θα πει ακόμα το «Ναι» στο οποιοδήποτε σενάριο.

Αν, δηλαδή, η γερμανική πλευρά δεν είναι ακόμα έτοιμη για λύση -για οποιουσδήποτε εσωτερικούς λόγους-, τότε είναι προτιμότερο να μην γίνει η σύνοδος κορυφής. Η πραγματοποίηση ακόμα μίας συνάντησης κορυφής, η οποία δεν θα καταλήξει σε χειροπιαστό αποτέλεσμα, θα έχει χειρότερες επιπτώσεις από τη μη πραγματοποίησή της.

Πάντως, πριν από τη σύγκληση της οποιασδήποτε συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι με τους επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης. Να εγκαταλείψουν τη λαϊκίστικη ρητορική της επίθεσης εναντίον των οίκων – που σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες – και να δημιουργήσουν ένα διαρκώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, επιχειρώντας να αποδείξουν ότι πράγματι δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της εύρεσης λύσης. Το να επιμένουν οι ηγέτες να είναι διαρκώς απέναντι σε αυτά τα «σπίτια» δεν προσφέρει τίποτα από το να καλύπτει τη δική τους έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικής συνοχής.

Άλλωστε, η χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, αυτό ακριβώς τους υπενθύμισε. Όσο ταχύτερα το αντιληφθούν, τόσο καλύτερα για όλους.