Έντονες πιέσεις του ΔΝΤ προς την ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, βλέπει σημερινό άρθρο των Financial Times. Το Ταμείο ζητάει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην έγκριση πακέτου ρευστότητας 30 δισ. ευρώ, ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην κινδυνεύσει στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι από το Φεβρουάριο υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα συμφωνηθέντα.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να παρασταθεί με παροχή ρευστότητας αν χρειαστεί. Ομόλογα με εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πωλ Τόμσεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα εισάγουν ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία της καθυστέρησης είναι η πίεση που ήθελαν να ασκήσουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, προκειμένου να περάσει το Μεσοπρόθεσμο πακέτο δημοσιονομικής λιτότητας.