Θα επιταχυνθεί του χρόνου ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, εντείνοντας τις πιέσεις στη δυνατότητα προσφοράς του μαύρου χρυσού, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σε αντίθεση με την πιο συντηρητική αντίστοιχη πρόβλεψη του ΟΠΕΚ.

Στην πρώτη εκτίμηση για το 2012, που διατυπώνει σε μηνιαία έκθεσή της, η Υπηρεσία που συμβουλεύει για θέματα ενεργειακής πολιτικής τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί του χρόνου κατά 1,47 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και θα ανέλθει στα 91 εκατομμύρια βαρέλια. Οι εκτιμήσεις της, για την αύξηση της ζήτησης φέτος, κάνουν λόγο για επιπλέον 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, το σύνολο της αύξησης της ζήτησης το 2012 θα προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Ακόμη κι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι λίγο βραδύτεροι των φετινών, στην Κίνα θα αντιστοιχεί το 30% της αύξησης της ζήτησης του χρόνου.

Ωστόσο, εκτιμάται στην έκθεση, ότι η παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα δοκιμαστεί έντονα, μέχρις ότου ανακάμψει η παραγωγή της Λιβύης από τις επιπτώσεις του εμφυλίου στην αφρικανική χώρα και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα τέλη του 2012.

Η IEA αναθεώρησε, επίσης, ελαφρώς προς τα άνω -κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα- την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση φέτος, που αναμένεται να αγγίξει τα 89,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της IEA για το 2012 δεν απέσπασαν, ωστόσο, την προσοχή των επενδυτών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου από τις ανησυχίες για την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.