Να μη χρεώνουν οι τράπεζες τη χορήγηση των αντιγράφων των δανειακών συμβάσεων που ζητούν οι δανειολήπτες, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση».

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ομοσπονδία αναφέρει ότι μετά την τελευταία τροποποίηση του ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαιτείται μεταξύ άλλων να προσκομίσει ο οφειλέτης αντίγραφα των δανειακών συμβάσεών του με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στους δανειολήπτες αντίγραφα των δανειακών τους συμβάσεων, «παρατηρείται ωστόσο το φαινόμενο η πλειοψηφία των τραπεζών να χρεώνει το ποσό των 20 ή 30 ευρώ για τη χορήγηση των αντιγράφων», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Είναι όμως γνωστό, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι όσοι οφειλέτες επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

«Με αυτό το σκεπτικό και σε συμφωνία με το γενικότερο πνεύμα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να χορηγούν χωρίς χρέωση αναλυτικές καταστάσεις οφειλών, έγγραφο απαραίτητο στον οφειλέτη για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του. Με το ίδιο σκεπτικό και κατ’ αναλογία θα πρέπει να χορηγούνται στο οφειλέτη χωρίς χρέωση και τα αντίγραφα των δανειακών του συμβάσεων, καθώς είναι υποχρεωμένος να τα καταθέσει στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου και αποτελούν στοιχείο του παραδεκτού της αίτησής του», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.