Μείωση 0,6% παρουσίασε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το επτάμηνο του 2015 σε σχέση με το επτάμηνο του 2014.

Στο πλαίσιο της μηνιαίας καταγραφής της εξέλιξης της παραγωγής ασφαλίστρων, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) εκπόνησε μελέτη για την Παραγωγή Ασφαλίστρων επταμήνου (Ιανουαρίου – Ιουλίου) 2015. Στην έρευνα συμμετείχαν 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις- μέλη της ΕΑΕΕ οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95,8% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων (με βάση πλήρη στοιχεία της αγοράς έτους 2014). Από τα στοιχεία προκύπτει μείωση 0,6%, στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων οποία αναλύεται ως εξής:

– Αύξηση 10,5% στις ασφαλίσεις Ζωής.

– Μείωση 9,6% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Όμως, τον Ιούλιο καταγράφεται αντιστροφή της θετικής πορείας των ασφαλίσεων Ζωής αφού τον συγκεκριμένο μήνα η παραγωγή ασφαλίστρων υπέστη σημαντική μείωση (-17%) ως προς την παραγωγή του Ιουλίου 2014. Επίσης οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών αντέστρεψαν την μηνιαία αύξηση παραγωγής που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο (+2,8%), με μεγάλη πτώση -12,7%. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος μετά την άνοδο που είχε καταγράψει στο χρονικό διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2015.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε : «Όπως είχαμε προβλέψει οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η επιβολή των capital controls επέδρασαν αρνητικά στις εργασίες των ασφαλιστικών εταιριών αναστρέφοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων μηνών. Ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση να εργαστεί εντατικά για την επαναφορά της σταθερότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς».