Πακέτο στήριξης για τους αγρότες ύψους 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νωρίτερα, περίπου 7.000 αγρότες με 1.450 περίπου τρακτέρ, προερχόμενοι κυρίως από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, λίγα μέτρα μακριά από την έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.

Οι αγρότες που μεταβήκανε στις Βρυξέλλες, κυρίως παραγωγοί γάλακτος και κρέατος, διαμαρτυρήθηκαν για την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των προϊόντων τους, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Συγκεκριμένα η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι πετούσαν πέτρες, αυγά και κροτίδες στους αστυνομικούς.

Μιλώντας σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το οποίο συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Γαλλίας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν δήλωσε πως το εν λόγω πακέτο στήριξης «θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν άμεσα 500 εκατ. από τα κονδύλια της ΕΕ προς όφελος των αγροτών». Όπως σχολίασε, «η απάντηση αυτή δείχνει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη της προς τους αγρότες και είναι έτοιμη να τους υποστηρίξει με τα κατάλληλα κονδύλια».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου να διανεμηθεί σε όλα τα κράτη μέλη σε φακέλους για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, με έμφαση σε αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο. Αναφέρεται ότι ο στόχος των εν λόγω έκτακτων μέτρων είναι τριπλός: πρώτον, η άμεση αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών ρευστότητας που υφίστανται οι αγρότες, δεύτερον η σταθεροποίηση της αγοράς και τρίτον, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν ανακύψει από την αλυσίδα εφοδιασμού. Τέλος, σημειώνεται ότι η σημερινή ανακοίνωση του πακέτου στήριξης έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα της Επιτροπής για τους αγρότες που επηρεάστηκαν από το ρώσικο εμπάργκο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.