Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, για τους οποίους θα αυξηθούν οι εισφορές, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και αγρότες, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι συντάξεις.

Ακόμα, προβλέπεται από 1ης Αυγούστου η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών. Από τις μειώσεις δεν γλιτώνουν ούτε οι επικουρικές, μέσω ειδικής εισφοράς για αποδοχές πάνω από 300 ευρώ.

Τι φέρνει ακόμα ο Αύγουστος

– Αύξηση κατά 1% στην παρακράτηση υπέρ ανέργων στους ιδιωτικούς υπαλλήλους (0,5% ο εργοδότης και 0,5% ο εργαζόμενος)

– Επιβολή εισφοράς υπέρ ανέργων 2% στους δημοσίους υπαλλήλους, συνοδευόμενη από ένα επιπλέον 3% για την καταβολή του εφάπαξ

– Θέσπιση ειδικής εισφοράς 10 ευρώ το μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ

Στα εργασιακά προβλέπονται

Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Αν καταγγελθεί πρόωρα και η αποζημίωση απόλυσης υπολογιστεί με βάση τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, τότε μετατρέπεται αυτοδίκαια σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.

Η επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε 3 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης έως 3 φορές, στο διάστημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις με το γνωστό ωράριο εργασίας (δηλαδή έως 40 ώρες την εβδομάδα) να απασχολούν τους εργαζόμενους κατά δύο ώρες επιπλέον του οκταώρου για συγκεκριμένο διάστημα, με την προϋπόθεση οι επιπλέον αυτές ώρες να αφαιρούνται σε άλλη χρονική περίοδο. Αντί για τις ώρες αυτές, οι εργαζόμενοι μπορούν να παίρνουν ρεπό.

Ακόμα, νέοι από 18 έως 25 ετών, μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, έως δύο χρόνια και με αποδοχές χαμηλότερες κατά έως 20% από τις βασικές.