Εκτενή αναφορά στην υπόθεση της Ελλάδας περιέχει το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε τη νέα χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια – κι αυτό έγινε αποδεκτό, δεδομένης της διαβεβαίωσης του κ. Παπανδρέου ότι το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πρόκειται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο. «Κάτι τέτοιο θωρακίζει τη χώρα», υπογράμμιζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, στη βάση και των αποφάσεων του Γιουρογκρουπ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο – υποστηρίζουν οι «27»- θα ελαφρύνει το βάρος των δανειακών αναγκών της χώρας.

Το τρίτο στοιχείο που περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα σε σχέση με την Ελλάδα, είναι η κοινοτική συνέργεια για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, με επαναστόχευση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει κι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση της απορροφητικότητας.

Σημειώνεται πως, αναφορικά με την εθνική συναίνεση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέρεται να καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν τους κύριους στόχους και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Καταγράφεται ακόμη η κατανόηση προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και η εξαιρετική σημασία που έχουν οι θυσίες για τη μελλοντική ευημερία.