Με αναβολή του διορισμού του Ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απειλεί η Γαλλία εάν δε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ένα δικό της αντιπρόσωπο στο συμβούλιο των κυβερνητών της ΕΚΤ, γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal.

Το Παρίσι υποστηρίζει χωρίς επιφυλάξεις την υποψηφιότητα του Ντράγκι, αλλά οι γαλλικές αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι ο συμπατριώτης του Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι θα αποσυρθεί από το συμβούλιο των κυβερνητών της ΕΚΤ έτσι ώστε τη θέση του να καταλάβει ένας Γάλλος.

Στην ιστορία της ΕΚΤ καμία χώρα δεν κατείχε ποτέ δύο θέσεις στο εξαμελές διοικητικό όργανο της τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τον Μπίνι Σμάγκι να παραιτηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του ώστε να δώσει τη θέση του σε ένα Γάλλο. Ομως ο Μπίνι Σμάγκι δε φαίνεται να θέλει να παραιτηθεί και τίποτα δεν μπορεί να τον αναγκάσει να το πράξει εφόσον δεν το επιθυμεί.

Η εφημερίδα τονίζει ωστόσο ότι το Παρίσι δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο να θέσει υπό αμφισβήτηση το διορισμό του Ντράγκι, ο οποίος έχει την απόλυτη υποστήριξη των ευρωπαϊκών αρχών.