Οι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Είναι και αυτό μία κίνηση που δείχνει ότι θεωρούν πιθανή τη στάση πληρωμών και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι καταθέσεις τους από μία ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, ο ίδιος έχει αποτύχει να πείσει τους Έλληνες ότι θα σώσει τη χώρα.

«Οι πωλήσεις των χρυσών νομισμάτων έχουν εκτιναχθεί με τους αποταμιευτές να αναζητούν μία ασφαλέστερη και ανταλλάξιμη πηγή αξίας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η αγανάκτηση και ο φόβος επικρατούν παντού. Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει με αποτέλεσμα να αναζητούν σταθερές μορφές επένδυσης, σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε, οι πωλήσεις των χρυσών νομισμάτων για τους επενδυτές υπερκάλυψαν τις πωλήσεις Bullion κερμάτων για πρώτη φορά», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Κρινάκης, ένας Έλληνας έμπορος πολύτιμων μετάλλων. «Τώρα ο δείκτης πωλήσεων έχει φθάσει στο πέντε προς ένα», συμπλήρωσε.

Ένας Έλληνας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Θωμάς, έχει ανταλλάξει τα ευρώ με χρυσά νομίσματα. «Τα έχω κρατήσει στο σπίτι όπως ακριβώς έκανε και η γιαγιά μου στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε.

Οι μηνιαίες αναλήψεις στις τράπεζες κυμαίνονται από 1,5 δισ. έως 2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, επισημαίνει η εφημερίδα. Την προηγούμενη χρονιά οι καταθέτες απέσυραν 30 δις ευρώ που αναλογεί σε 12,3% των συνολικών καταθέσεων, σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Καταθέσεις ύψους 8 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε κυπριακές τράπεζες το 2010. Αλλά η ροή έχει μειωθεί το τρέχον έτος, εξαιτίας του γεγονότος ότι και οι τράπεζες της Κύπρου κινδυνεύουν από ένα φαινόμενο ντόμινο επέκτασης του κινδύνου.