«Mπλόκο» στην υπό έκδοση φοροκάρτα και στην επιβολή ανώτατου πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά (1500 ευρώ) επιχειρεί να βάλει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων ζητώντας να ακυρωθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ως αντίθετες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα επίμαχα αυτά μέτρα, σύμφωνα με τους Φοροτεχνικούς, δεν αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.

Ωστόσο, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, κάθε συναλλαγή με τις τράπεζες ενέχει κινδύνους , καθώς κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν, πότε και ποιά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών.

Θέλοντας να καταδείξουν την αδυναμία εφαρμογής των νομοθετικών μέτρων επικαλούνται ακόμη το γεγονός ότι υπερήλικες και αγράμματοι δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της φοροκάρτας, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός πολιτών που προβάλλουν σοβαρές θρησκευτικές αντιρρήσεις αναφορικά με τον αριθμό 666 της φοροκάρτας που θεωρούν ως σήμα του αντίχριστου αρνούμενοι να τις παραλάβουν και να τις χρησιμοποιήσουν.