‘Ενα «Σχέδιο Μάρσαλ» με χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ζητά να εκπονηθεί η ομάδα ευρωβουλευτών της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU της Βαυαρίας.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι νέα αναπτυξιακή ώθηση για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και προτείνουμε ένα Σχέδιο Μάρσαλ. Σ΄αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι των Βρυξελλών», είπε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Μάρκους Φέρμπερ, στην εφημερίδα «Die Welt».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομάδα ευρωβουλευτών του CDU, η Ελλάδα μέχρι το Μάιο του 2011 εκταμίευσε μόλις το 22% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. που έχει στη διάθεσή της για το διάστημα 2007 – 2013.

Βάσει των υπολογισμών αυτών, μένουν αδιάθετα 16 δις ευρώ. Ο λόγος που δεν έχουν εκταμιευτεί δεν είναι μόνο οι διοικητικές αδυναμίες της Ελλάδας, αλλά και η αναγκαία συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων από την Αθήνα, που αδυνατεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει. Οι ευρωβουλευτές του CSU προτείνουν ωστόσο τα κεφάλαια αυτά να μην τα διαχειριστεί η Αθήνα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ελέγχει και τα αναπτυξιακά προγράμματα.