Πλεόνασμα ύψους 250 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο, έναντι ελλείμματος 1,932 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, η οποία αντανακλά την εισροή πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ

Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των εισοδημάτων και αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 276 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων και για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 47 και 37 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 92 εκατ. ευρώ λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 198 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν (κατά 95 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον Μάιο του 2009.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 76 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 2.040 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος μόνο 218 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2009, κυρίως λόγω της διαμόρφωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης στα 2.022 εκατ. ευρώ.