Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απείλησε και πάλι σήμερα ότι η χώρα του θα σταματήσει να εξυπηρετεί το τεράστιο εξωτερικό χρέος της εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είναι αναγκασμένο να καλύπτει τις ανάγκες που ανακύπτουν λόγω των συγκρούσεων στις ανατολικές, αυτονομιστικές περιοχές.

«Σήμερα η Ουκρανία δαπανά για το εξωτερικό και εσωτερικό χρέος της τόσα χρήματα όσα και για την άμυνά της. Ο προϋπολογισμός δεν το αντέχει πια. Ο ουκρανικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν θα βγάλουμε χρήματα από τις τσέπες των Ουκρανών για να πληρώσουμε το (εξωτερικό) χρέος» προειδοποίησε.

Στα μέσα Μαΐου η Ουκρανία είχε και πάλι απειλήσει ότι θα παγώσει την πληρωμή του εξωτερικού χρέους της εάν δεν υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές της. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά από τρία χρόνια ύφεσης και έναν χρόνο σε εμπόλεμη κατάσταση. Έχει λάβει ωστόσο μια πιστωτική γραμμή ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο πλαίσιο αυτού του τετραετούς προγράμματος της χορηγήθηκαν τον Μάιο 5 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο έχει εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού χρέους του που εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι φέτος θα αγγίξει το 94% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ εξαρτά την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του προς την Ουκρανία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η χώρα αλλά και από την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.